Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Πρόωρη γήρανση λόγω καπνίσματος


Η διαδικασία της γήρανσης λόγω καπνίσματος οφείλεται στο γεγονός πως το τσιγάρο προκαλεί σκλήρυνση στις αρτηρίες μας με διπλάσια ταχύτητα απ' ότι φυσιολογικά συμβαίνει. 



4 τσιγαρα
http://islamabad.metblogs.com/archives/images/2007/08/smoking%20islamabad-thumb.jpg


Η νέα μελέτη αποδεικνύει πως διαδικασία αυτή επιταχύνεται από το τσιγάρο και γι’ αυτό το κάπνισμα παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην πρόωρη ανάπτυξη εμφράγματος, εγκεφαλικού και πολλών άλλων δεινών”, σημείωσε ο καρδιολόγος Γουΐλιαμ Μπ. Μπόρντεν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη.

Μετρώντας την ταχύτητα με την οποία το αίμα φτάνει στην παρακείμενη βραχιόνιο αρτηρία (κύρια αρτηρία του μπράτσου) και στην απομακρυσμένη ποδηκνημική αρτηρία (αρτηρία του αστραγάλου), οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αίμα κυλάει πιο αργά στις αρτηρίες που έχουν σκλήρυνση και έτσι όσο πιο μικρή είναι η παραπάνω ταχύτητα, τόσο πιο μεγάλη είναι αυτομάτως η σκλήρυνση.

Με εξετάσεις σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η ταχύτητα αυτή επιβραδυνόταν χρόνο με το χρόνο στους καπνιστές με διπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάπνιζαν.

Η σκλήρυνση των αρτηριών είναι μία από τις πιο πρώιμες και αδιόρατες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των καπνιστών. Με το πέρασμα των ετών, όμως, η σκλήρυνση συσσωρεύεται και σύντομα γίνεται εμφανής, επισημαίνεται από ερευνητές στην “Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας".

Σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, σύμφωνα με τον Νταίηβιντ Βόρτσχαϊμερ, αναπληρωτή Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, είναι πως, όταν οι καπνιστές κόβουν το κάπνισμα, υπάρχει περίπτωση αυτή η βλάβη να υποστραφεί.

Τέλος, παρατηρήθηκε πως η σκλήρυνση είναι «δοσοεξαρτώμενη», δηλαδή όσο περισσότερο κάπνιζαν οι εθελοντές, τόσο πιο αργή ήταν η ταχύτητα ροής του αίματος, άρα τόσο μεγαλύτερη η σκλήρυνση.

http://www.cosmo.gr/Health/272404.html
Αλεξανδρα Χουγγερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου